András-Nagy Róbert: Am propus ca investițiile noi care se preconizează din fonduri europene să nu fie pe reabilitări, ci pe construire de spitale, de infrastructură nouă

András-Nagy Róbert este Managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sf. Gheorghe. Pe 8 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meeting – Noi Investiții în Sănătate, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO.  

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului András-Nagy Róbert din cadrul evenimentului:

„Avem în prezent 12 proiecte de investiții în sănătate în derulare, cu maturitate diferită fiecare. Eu lucrez în sistem de 10 ani, sunt unul dintre managerii care au preluat conducerea unui spital la o vârstă foarte fragedă, însă am dobândit experiență în acești ani atât în străinătate cât și lucrând îndeaproape cu colegii de aici.  

Pe baza propriei experiențe, am identificat câteva nevoi. În primul rând sperăm la o simplificare a procedurilor de accesare de fonduri, raportându-ne și la alte state, și la felul în care se accesează acolo fondurile europene. Noi avem în acest moment două proiecte în derulare cu investiții de la Uniunea Europeană și putem spune că birocrația este foarte mare. 

O altă latură de finanțare a sănătății, pe lângă Fondurile Europene care sunt destul de consistente, ar putea fi intervențiile punctate. Au existat inițiative în acest sens la Ministerul Sănătății în urmă cu 8-9 ani de creare de programe naționale pentru dezvoltarea infrastructurii pentru anumite specialități. Au fost dotate ORL-urile, terapiile intensive, specialitatea obstetrică și ginecologie și am considerat foarte util acest mod de finanțare pentru că s-a putut interveni punctat, în diferite zone, fără a fi nevoie de un buget foarte mare. Intervențiile de acest tip ar putea rezolva local anumite probleme legate de infrastructură, chiar și dacă ne referim la cea de tip hotelier, și nu doar la cea de aparatură medicală. 

În cadrul discuțiilor recente de la Brașov cu ADR-urile am propus ca investițiile noi care se preconizează din fonduri europene să nu fie pe reabilitări ci pe construire de spitale, de infrastructură nouă. Motivul pentru care am făcut această propunere este că tehnologiile și tehnicile actuale din medicină cer acest lucru, circuite noi nu doar a pacienților ci și a celorlalte fluxuri interne care caracterizează un spital. Pentru că în ceea ce privește clădirile vechi, construite în urmă cu 30 de ani sau mai mult, nu putem spune că există o fluiditate.   

Salut inițiativa Ministerului Dezvoltării de a crea o axă pentru dezvoltarea resursei umane. Ce văd eu puțin diferit este că ar trebui create axe specifice pentru anumite zone. Un exemplu ar putea fi radiologia intervențională care nu este foarte bine dezvoltată la noi în țară. La fel, în ceea ce privește trombectomiile, sunt doar câteva centre care fac acestă procedură și sunt suprasolicitate, cel puțin în regiunea noastră centrală. În ceea ce privește regândirea formării continue a medicilor, trebuie să se facă o reactualizare pentru a ne alinia cerințelor de astăzi alături de Colegiul Medicilor și de corpul de profesioniști.     

Referitor la investițiile pentru viitor, eu văd necesară crearea, cu infrastructură și cu resursa umană din spate, de centre specializate regionale. Un exemplu în acest sens sunt centrele de diabetici, centrele Stroke, cele de chirurgie vasculară care trebuie înființate în cadrul spitalelor. Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu o strategie și în acest sens. 

Raportându-mă la evoluția și construirea sistemelor de sănătate din străinătate, în Marea Britanie de exemplu, am remarcat că este foarte utilă existența unor instituții suport, mai ales pe lângă spitalele județene de urgență ca noi, instituții care permit o îngrijire și în afara zonei spitalicești. Un motiv important pentru crearea acestora este legat de scăderea clară a duratei de spitalizare, exemplul cel mai bun fiind Suedia în care durata medie de spitalizare de acum câțiva ani era de 3,9 zile. Așadar, din rațiuni legate și de costurilor unei zile de spitalizare, s-au creat aceste facilități destinate în principal îngrijirii pacienților.    

Digitalizarea este un capitol foarte actual și trebuie să fie în continuare considerată o prioritate și la noi. Eu aș opta în această privință pentru o digitalizare centralizată, adică softuri și infrastructură care să fie general valabile în toate spitalele sau măcar în anumite categorii de spitale.”     

XGrupul „Noi Investiții în Sănătate” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România.