Adrian Marius Păun, Vicepreședinte FASMR: Tinerii ar trebui să fie mai bine îndrumați în alegerea viitoarelor cariere din sistemul medical

Adrian Marius Păun este Vicepreședinte al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România. Pe 16 octombrie a participat în calitate de Speaker în cadrul Xgrupului Medici pentru Viitor, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO.

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Adrian Marius Păun din cadrul evenimentului:

„Există o parte de studenți care, venind din liceu, sunt obișnuiți cu un alt mediu și nu sunt inițiați corespunzător în dinamica universitară. Nu sunt încurajați să se exprime, să ofere feedback constructiv, să semnaleze probleme sau chiar să pună întrebări. Prin perpetuarea acestei atitudini intervine resemnarea pentru mulți dintre ei. 

Mulți studenți trec prin trei ani de facultate în care, din nou, nu sunt încurajați să se implice mai mult în diverse activități, sau în procesul didactic, iar apoi ajung în spital și constată că de cele mai multe ori nu există un timp special alocat lor, acest lucru demotivându-i  și mai tare și accentuând resemnarea.

Până în prezent, în al șaselea an de facultate în cazul meu, nu s-a pus accent pe dezvoltarea competențelor non-medicale în cadrul facultății. Sunt sigur că există studenți care nu au auzit de conceptul de inteligență emoțională, deși este unul dintre lucrurile care ar trebui să stea la baza activităților noastre de zi cu zi.

Pe lângă pregătirea profesională, cred că tinerii ar trebui să fie mai bine îndrumați în alegerea viitoarelor cariere. Noi nu știm multe despre problemele care există în sistem, care este situația posturilor de medic specialist în spitale, ce presupune exact activitatea dintr-o anumită specialitate, nu cunoaștem partea administrativă de care trebuie să se ocupe medicii rezidenți sau specialiști, lucruri care se regăsesc în curriculumul de rezidențiat, dar nu și în cel de la universitate, în cele mai multe cazuri.

Mulți studenți își aleg la finalul celor șase ani de facultate o specialitate doar pentru că fie are un spor mare, fie pentru că există un post scos la concurs pe specialitatea respectivă. În astfel de situații este posibil ca acei rezidenți să renunțe pentru că nu se identifică cu locul, mediul, sau să nu fie performanți în specialitatea respectivă pentru că și-au ales-o din motive superficiale și atunci consider că orientarea profesională ar trebui să fie un aspect căruia să i se acorde mai multă importanță.

Referitor la mediile în care trebuie să ne dezvoltăm, mi se pare foarte important să ne bazăm alegerea specialității și pe acest lucru, fiind la fel importantă și dinamica grupului în care urmează să intrăm, doar că noi nu avem acces înainte la mediul în care urmează să ne desfășurăm activitatea și atunci nici în momentul în care ajungem acolo nu putem crea ușor o conexiune cu grupul pe care-l avem.

 În asociațiile studențești există o parte inițială în care învățăm să lucrăm împreună, să fim pe aceeași lungime de undă, prin diverse activități comune, training-uri de “teamwork”, “group dynamics” și sper că am putea în viitor să evoluăm și spre această direcție când vine vorba de corpul medical.”

Xgrupul „Medici pentru viitor” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România. Vă invităm să urmăriți și pagina de facebook Spațiul Medical.