52 de milioane de euro pentru extinderea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara

Dr. Raul Pătrașcu este Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. Pe 8 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meetings – Noi Investiții în Sănătate, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Raul Pătrașcu, din cadrul evenimentului:

„Sunt foarte multe proiecte pe cale să înceapă, foarte multe negocieri în această perioadă între autoritățile centrale și Comisia Europeană și consider că este foarte important ca stakeholderii din sănătate să fie la curent cu toate acestea și să aducă un aport. Cred că a trecut vremea în care aceste negocieri se făceau în spatele ușilor închise și nu erau neapărat bazate pe date epidemiologice și clinice care să arate o nevoie reală.  

Doresc să-i felicit atât pe profesioniștii de la Ministerul Sănătății cât și pe cei de la Ministerul Fondurilor Europene pentru inovația noului program de reziliență, și anume de a veni cu propuneri concrete în timp ce se face negocierea și scrierea programului astfel încât el să poată fi finanțat din prima zi, fără a pierde timp.    

Spitalul nostru este unul din cele trei care au câștigat un proiect al Ministerului Sănătății anul trecut, la sfârșitul lui noiembrie 2019, pentru investiții noi în infrastructură prin Banca Mondială. Toate trei cred că valorau în jur de 50 de milioane de euro, însă noi am fost singura unitate spitalicească din țară care a reușit să ducă la bun sfârșit faza de proiectare și iată că vom reuși să începem construcția unei noi clădiri în cadrul Spitalului Județean Timișoara anul acesta.  

Vorbim de un proiect de 52 de milioane de euro, de o clădire cu parter plus cinci etaje care va conecta cele trei clădiri existente și va funcționa ca un HUB central. Proiectul se bazează pe una dintre nevoile reale ale sistemului de sănătate, și nu doar Timișorean, ci la nivel național, traseul optim al pacientului în spital. Nu faci investiții doar de dragul de a te lăuda cu ele ci investiții care să aibă un impact real asupra pacientului.     

Această nouă clădire va avea un UPU nou, mărit, unde pacientul va fi adus cu ambulanța, cu circuite epidemiologice ca la carte, adaptate secolului în care trăim, în care vom separa bolnavii infecțioși și non-infecțioși, pericolele chimice, radiologice și epidemiologice. Capacitatea UPU va fi mărită cu 30 de locuri față de cele aproximativ 40 pe care le avem acum, cu 20 de săli noi de operație și un ATI conectat în aceeași clădire în caz că pacientul este unul critic sau necesită intervenții de urgență. 

Vom avea și un centru de mari arși cu o capacitate mărită cu încă 5 boxe față de cele 5 pe care le avem în prezent și un heliport, desigur. Noua clădire va fi conectată cu celelalte astfel încât pacientul va putea primi fie în UPU îngrijirile necesare, fie pe o secție clinică sau chirurgicală în așteptarea oprației, fie va fi introdus direct în ATI sau în blocurile operatorii. 

Pe programul POIM în parteneriat cu Ministerul Sănătății, avem în prezent în evaluare un proiect de 10 milioane de euro, program ce face referire la capacitatea de combatare a COVID-19 și la care noi am apelat pentru a dezvolta și mai mult spitalul. Spitalele din România nu au nevoie doar de aparatură, ele au nevoie de circuite noi și de un control mai bun asupra traseului pacientului, medicamentelor, personalului, în timp real.

Tot în contextul epidemiologic actual, dar foarte folositor și după această perioadă, am introdus un mare proiect de digitalizare completă a Spitalului Județean care se va face în două etape. Prima etapă este introdusă deja în proiectul menționat anterior, și anume digitalizarea secției de ATI și a blocului operator, acolo unde noi, ca spital județean, avem cea mai mare activitatea pe partea de COVID în acest moment pentru că noi tratăm fiind, de facto, tot un spital regional, pacienții cu patologiile cele mai grave din aproximativ șase județe.

Ne dorim o digitalizare completă astfel încât să avem un control permanent și o evidență permanentă asupra stocurilor de medicamente, a gestiunii lor, asupra gradului de ocupare a paturilor, a gradului de ocupare a sălilor operatorii, să știm exact la ce oră începe fiecare intervenție chirurgicală și la ce oră se termină etc. Vorbim de o digitalizare completă, similară cu spitalele de top din Statele Unite ale Americii, modelul după care noi ne-am ghidat atunci când am construit acest proiect.  

Pe proiectul de reziliență, avem și un alt proiect matur pe care l-am discutat deja cu Ministerul Fondurilor Europene și cu domnul Prim Ministru, destinat segmentului de oncologie. Ne dorim înființarea unui Centru de Radioterapie cu Protoni la Timișoara, pe un teren care aparține deja Consiliului Județean. Acest proiect ar valora între 40 și 80 de milioane de euro, în funcție de disponibilitatea Ministerului Fondurilor Europene. 

Protonterapia este cea mai avansată tehnologie pentru tratarea cancerului, un tip de radioterapie care folosește în loc de raze X protoni. Protonii având un efect cuantic se concentrează foarte bine în tumori și se „teleportează”, fără a afecta țesuturile din jur. Terapia este destul de veche, are mai mult de 10 ani, și este utilizată cu succes atât în SUA cât și în Europa, unde, însă, din păcate avem doar 10 centre care sunt suprasolicitate. Nu există nici un centru în Europa de Est, iar Timișoara, datorită prin poziției geografice, fiind conectată cu restul Europei prin autostradă și aeroportul internațional, poate deservi nu doar pacienții din România ci și pacienții din Europa.     

Proiectul este unul matur, avem deja aproape finalizat studiul de fezabilitate pe care urmează să-l prezentăm în timpul negocierilor și Ministerului Fondurilor Europene, cu care am avut deja o discuție despre asta așa cum am menționat mai devreme, Ministerului Sănătății și domnului Prim Ministru. 

Plecăm, așadar, de la premisa că Timișoara merită atât o digitalizare modernă – vom fi primul centru din țară care a reușit să facă o restructurare de această dimensiune – cât și o investiție importantă pentru pacienții cu boli oncologice având în vedere că suntem singurul centru Universitar care nu are un Institut oncologic, și care nici nu a intrat în prima fază pe lista orașelor în care se vor ridica Spitale Regionale.”

XGrupul „Noi Investiții în Sănătate” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România. Vă invităm să urmăriți și pagina de facebook Spațiul Medical.     

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențialăi

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 


Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele trei categorii ale ediției din 2020 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului și Spitalul Anului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”