52 de milioane de euro pentru extinderea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara

Dr. Raul Pătrașcu este Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. Pe 8 septembrie a participat în calitate de Speaker în cadrul evenimentului Xgroup Meetings – Noi Investiții în Sănătate, parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții a Convenției Române a Spitalelor ROHO

Vă prezentăm un sumar al intervenției domnului Dr. Raul Pătrașcu, din cadrul evenimentului:

„Sunt foarte multe proiecte pe cale să înceapă, foarte multe negocieri în această perioadă între autoritățile centrale și Comisia Europeană și consider că este foarte important ca stakeholderii din sănătate să fie la curent cu toate acestea și să aducă un aport. Cred că a trecut vremea în care aceste negocieri se făceau în spatele ușilor închise și nu erau neapărat bazate pe date epidemiologice și clinice care să arate o nevoie reală.  

Doresc să-i felicit atât pe profesioniștii de la Ministerul Sănătății cât și pe cei de la Ministerul Fondurilor Europene pentru inovația noului program de reziliență, și anume de a veni cu propuneri concrete în timp ce se face negocierea și scrierea programului astfel încât el să poată fi finanțat din prima zi, fără a pierde timp.    

Spitalul nostru este unul din cele trei care au câștigat un proiect al Ministerului Sănătății anul trecut, la sfârșitul lui noiembrie 2019, pentru investiții noi în infrastructură prin Banca Mondială. Toate trei cred că valorau în jur de 50 de milioane de euro, însă noi am fost singura unitate spitalicească din țară care a reușit să ducă la bun sfârșit faza de proiectare și iată că vom reuși să începem construcția unei noi clădiri în cadrul Spitalului Județean Timișoara anul acesta.  

Vorbim de un proiect de 52 de milioane de euro, de o clădire cu parter plus cinci etaje care va conecta cele trei clădiri existente și va funcționa ca un HUB central. Proiectul se bazează pe una dintre nevoile reale ale sistemului de sănătate, și nu doar Timișorean, ci la nivel național, traseul optim al pacientului în spital. Nu faci investiții doar de dragul de a te lăuda cu ele ci investiții care să aibă un impact real asupra pacientului.     

Această nouă clădire va avea un UPU nou, mărit, unde pacientul va fi adus cu ambulanța, cu circuite epidemiologice ca la carte, adaptate secolului în care trăim, în care vom separa bolnavii infecțioși și non-infecțioși, pericolele chimice, radiologice și epidemiologice. Capacitatea UPU va fi mărită cu 30 de locuri față de cele aproximativ 40 pe care le avem acum, cu 20 de săli noi de operație și un ATI conectat în aceeași clădire în caz că pacientul este unul critic sau necesită intervenții de urgență. 

Vom avea și un centru de mari arși cu o capacitate mărită cu încă 5 boxe față de cele 5 pe care le avem în prezent și un heliport, desigur. Noua clădire va fi conectată cu celelalte astfel încât pacientul va putea primi fie în UPU îngrijirile necesare, fie pe o secție clinică sau chirurgicală în așteptarea oprației, fie va fi introdus direct în ATI sau în blocurile operatorii. 

Pe programul POIM în parteneriat cu Ministerul Sănătății, avem în prezent în evaluare un proiect de 10 milioane de euro, program ce face referire la capacitatea de combatare a COVID-19 și la care noi am apelat pentru a dezvolta și mai mult spitalul. Spitalele din România nu au nevoie doar de aparatură, ele au nevoie de circuite noi și de un control mai bun asupra traseului pacientului, medicamentelor, personalului, în timp real.

Tot în contextul epidemiologic actual, dar foarte folositor și după această perioadă, am introdus un mare proiect de digitalizare completă a Spitalului Județean care se va face în două etape. Prima etapă este introdusă deja în proiectul menționat anterior, și anume digitalizarea secției de ATI și a blocului operator, acolo unde noi, ca spital județean, avem cea mai mare activitatea pe partea de COVID în acest moment pentru că noi tratăm fiind, de facto, tot un spital regional, pacienții cu patologiile cele mai grave din aproximativ șase județe.

Ne dorim o digitalizare completă astfel încât să avem un control permanent și o evidență permanentă asupra stocurilor de medicamente, a gestiunii lor, asupra gradului de ocupare a paturilor, a gradului de ocupare a sălilor operatorii, să știm exact la ce oră începe fiecare intervenție chirurgicală și la ce oră se termină etc. Vorbim de o digitalizare completă, similară cu spitalele de top din Statele Unite ale Americii, modelul după care noi ne-am ghidat atunci când am construit acest proiect.  

Pe proiectul de reziliență, avem și un alt proiect matur pe care l-am discutat deja cu Ministerul Fondurilor Europene și cu domnul Prim Ministru, destinat segmentului de oncologie. Ne dorim înființarea unui Centru de Radioterapie cu Protoni la Timișoara, pe un teren care aparține deja Consiliului Județean. Acest proiect ar valora între 40 și 80 de milioane de euro, în funcție de disponibilitatea Ministerului Fondurilor Europene. 

Protonterapia este cea mai avansată tehnologie pentru tratarea cancerului, un tip de radioterapie care folosește în loc de raze X protoni. Protonii având un efect cuantic se concentrează foarte bine în tumori și se „teleportează”, fără a afecta țesuturile din jur. Terapia este destul de veche, are mai mult de 10 ani, și este utilizată cu succes atât în SUA cât și în Europa, unde, însă, din păcate avem doar 10 centre care sunt suprasolicitate. Nu există nici un centru în Europa de Est, iar Timișoara, datorită prin poziției geografice, fiind conectată cu restul Europei prin autostradă și aeroportul internațional, poate deservi nu doar pacienții din România ci și pacienții din Europa.     

Proiectul este unul matur, avem deja aproape finalizat studiul de fezabilitate pe care urmează să-l prezentăm în timpul negocierilor și Ministerului Fondurilor Europene, cu care am avut deja o discuție despre asta așa cum am menționat mai devreme, Ministerului Sănătății și domnului Prim Ministru. 

Plecăm, așadar, de la premisa că Timișoara merită atât o digitalizare modernă – vom fi primul centru din țară care a reușit să facă o restructurare de această dimensiune – cât și o investiție importantă pentru pacienții cu boli oncologice având în vedere că suntem singurul centru Universitar care nu are un Institut oncologic, și care nici nu a intrat în prima fază pe lista orașelor în care se vor ridica Spitale Regionale.”

XGrupul „Noi Investiții în Sănătate” este un proiect realizat de SpațiulMedical și BORO Communication, în parteneriat cu Philips Healthcare România. Vă invităm să urmăriți și pagina de facebook Spațiul Medical.